Fadu și mama ei pledează pentru cauza Falun Gong cu ocazia întâlnirilor Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, de la Geneva

Piesă de teatru: Jane și Fadu în jurul lumii
august 2, 2012
 

Într-un loc liniștit, în clădirea Națiunilor Unite de la Geneva, unde are loc întâlnirea anuală a Comisiei pentru Drepturile Omului, razele soarelui luminau podeaua de marmură prin fereastra mare. Micuța Fadu, care împlinise 4 ani pe 3 aprilie, privea cu entuziasm afară prin fereastră la un păun. Câțiva păuni sunt crescuți în grădina clădirii, ca să aducă puțină viață și relaxare într-un loc plin de politică.

Păunul îşi desfăcu coada colorată, arătându-i acestei fetițe îmbrăcate în roșu, penele sale albastre și verzi. Mama ei, doamna Dai Zhizhen, stând la câțiva metri distanță de fereastră, cu mâna pe cărucior, a zâmbit abia perceptibil. S-a uitat la fiica ei și i-a împărtășit fericirea.

Deși Fadu are doar patru ani, ea vizitează cu regularitate Națiunile Unite în Geneva. În martie 2002, când nu avea încă 2 ani, ea și mama ei au venit pentru prima dată la Geneva. În ziua în care a început întâlnirea Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, practicanții Falun Gong din întreaga lume au susținut o conferință de presă în piață. Acolo, oamenii au auzit povestea doamnei Dai pentru prima dată.

"Soțul meu, Chen Chengyong, a fost persecutat până la moarte pentru că a făcut apel pentru Falun Gong. Avea doar 34 de ani, și încă nu știu cum și de ce a fost ucis. În iulie 2001 am aflat că a murit. Sora sa, care a cerut cadavrul de la poliție, a fost, de asemenea, reținută într-o clasă de spălare a creierului pentru că practica Falun Gong. Mai târziu a fost condamnată ilegal la doi ani de muncă forțată fără a exista un proces legal. Tatăl lor nu a putut face faţă morții fiului său și nici detenției fiicei sale, s-a îmbolnăvit și a fost trimis la urgențe. Autoritățile nu i-au permis familiei să-l viziteze și, în final, a murit profund îndurerat. În doar trei luni o întreagă familie a fost distrusă.“ Încercând din greu să-și rețină lacrimile, doamna Dai a vorbit despre familia ei și a cerut Chinei să oprească persecuția, în fața trecătorilor care se opriseră şi care erau, de asemenea, în lacrimi.

Au mai trecut doi ani și este pentru a treia oară când mama şi fiica au venit la reuniunea Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. De data aceasta, povestea lui Dai Zhizhen și a micuței Fadu este cunoscută de mulți participanți la întâlnire. La 1 aprilie, doamna Dai și Fadu au participat la o întâlnire privind drepturile omului, ocazie cu care mama lui Fadu a vorbit despre situaţia actuală din familia sa: „Ați auzit deja experiențele mele. Astăzi am mai multe de spus. Mama mea a murit ieri, în China, din cauza unei boli. Nu am putut să mă întorc în China să o văd pentru ultima oară și nu pot participa la înmormântare.

Fiica mea m-a întrebat de ce nu ne-am putut întoarce în China. Am spus că nu am putut obține o viză pentru China. A întrebat din nou de ce nu am putut obține o viză. Am spus: Pentru că practicăm Falun Gong. A continuat să întrebe de ce oamenii care practică Falun Gong nu pot obține viză. Am plâns. Chiar nu știu cum să explic acest lucru unui copil de trei ani.”

Cât timp a vorbit Dai, micuța Fadu a stat liniștită în căruciorul de lângă mama sa și s-a concentrat pe mâncatul unei pâini. Aceasta este copilăria ei. Ea a urmat-o pe mama sa dintr-o țară în alta, participând la o întâlnire după alta. Doamna Dai a vorbit despre tragedia familiei sale liderilor politici, mass-mediei și organizațiilor neguvernamentale din întreaga lume, invitând popoarele lumii să ajute la oprirea persecuției împotriva Falun Gong.

Comments are closed.