„Petalele Păcii” în şcolile moldoveneşti

Republica Moldova: Practicanții Falun Dafa susţin prezentări la Asociația Civică, Școala de Medie și Asociația Surzilor
noiembrie 6, 2017
„Petalele Păcii” în școli la Soroca, Republica Moldova
mai 25, 2018
 

Practicanții Falun Dafa din Republica Moldova au participat la o conferință educațională în cadrul căreia au prezentat proiectul "Petalele Păcii". Proiectul invită oameni de toate vârstele să împăturească o floare de lotus din hârtie ca simbol al păcii și prieteniei în cinstea copiilor mai puţin norocoşi, precum copiii practicanților Falun Gong persecutați brutal în China de aproape două decenii.

P rezentarea, ce a avut loc în data de 27 decembrie 2017, a fost făcută în cadrul conferinței finale a proiectului "Educația pentru pace prin promovarea culturii de bună vecinătate în școlile primare", implementat de Centrul Educațional Pro Didactica și finanțat de Parteneriatul Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate (GPPAC).

Peste douăzeci de cadre didactice din școli din diferite regiuni și de diferite etnii au participat la eveniment pentru a-și împărtăși experiența în implementarea noului curs opțional ”Cultura bunei vecinătăți”.

 

Proiectul „Petalele Păcii” a fost inițiat în Australia în 2003, fiind inspirat de istoria unei fetițe australiene de orignine chineză numită Fadu, al cărei tată a fost persecutat până la moarte când fetița avea câteva luni.

Proiectul urmărește să informeze copiii, profesorii și părinții despre nedreptățile la care sunt supuși practicanții Falun Gong în China. El îşi propune, de asemenea, să aducă în vieţile oamenilor frumuseţea principiilor Adevăr, Compasiune, Toleranță, principii pe care practicanţii Falun Gong le urmează în viața de zi cu zi. În cadrul activităţilor „Petalele Păcii”, voluntarii explică ce înseamnă floarea de lotus în cultura chineză și subliniază importanța îmbunătățirii de sine pentru a deveni un om cinstit, binevoitor și tolerant.

Prezentarea a fost bine primită, iar participanții au luat broșuri cu bucurie, au învățat să împăturească flori de lotus din hârtie și au invitat practicanții în școlile lor primare. După vacanța de iarnă, practicanții au mers să prezinte proiectul „Petalele Păcii” la școli în Chişinău, în satul Cocieri, în satul Molești, Ialoveni.

 

Cocieri

Elena Bejenari, profesoară de limbă română, i-a invitat pe voluntarii Petalele Păcii la școala din Cocieri. Ea a spus că nu a mai văzut o activitate atât de plină de sens și culoare pentru copii.

Practicanții au organizat un alt eveniment la Liceul "Vlad Ioviță" din Cocieri, la 9 ianuarie 2018. Aproximativ 140 de elevi au auzit povestea lui Fadu și au aflat despre semnificaţia florilor de lotus. Mulți copii au îndoit două sau trei flori de hârtie pentru a le oferi membrilor familiei și profesorilor lor. Practicanții au dăruit cadrelor didactice calendare de perete pentru anul 2018 cu informații despre Falun Dafa.


 

Chișinău

Doamna Ocunev Tatiana, profesor pentru clasele primare la liceul rusesc A.S. Pushkin din Chișinău, a invitat practicanții să prezinte proiectul la școala ei, pe 12 ianuarie 2018. După ce au relatat povestea lui Fadu și au învățat copiii cum să confecționeze flori de lotus, practicanții au vizionat un videoclip YouTube intitulat "Povestea Lotusului".

Povestea, scrisă de o practicantă Falun Gong din Ucraina, relatează istoria unei semințe de lotus care în procesul de creștere, depășește minciuna, răutatea, lenea și alte provocări prin amintirea a trei principii prețioase pe care le-a învățat de la mama ei: Adevăr, Compasiune și Toleranță. Aceste principii ajută sămânța să-și croiască drum prin noroi către suprafața apei, spre lumină și către mama ei.

Aproximativ 100 de copii din trei clase au participat la activitate. Ei s-au bucurat de florile de hârtie făcute chiar de ei și au promis că le vor dărui membrilor familiilor lor.


 

Molești

Doamna Ala Postică, profesoară la clasele primare, ne-a invitat în școala din satul Molești, raionul Ialoveni. Aproximativ 70 de copii au participat la activitate și au împăturit câte o floare de lotus pe data de 26 ianuarie 2018. Profesorii și copiii au fost foarte recunoscători voluntarilor „Petalele Păcii” pentru activitatea captivantă și pentru cărțile ”Povestea Lotusului” donate școlii. Profesorii celor 3 clase au planificat activități de follow-up, prin care elevii vor avea drept temă pentru acasă să povestească cel puțin unui membru de familie cele învăţate și să prezinte în clasă despre cele discutate acasă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.